De hokjes voorbij

By on 1 oktober 2021, in Stigma

“De hokjes voorbij” heette het online symposium over stigma en inclusie van mensen met een psychische aandoening dat ik op 18 juni 2021 organiseerde. In de drukte verdween een inhoudelijke bijdrage vanuit mijn eigen onderzoek naar de achtergrond. Gelukkig leidde een uitnodiging van een van de keynotesprekers alsnog tot een podium.

Voor inclusie van mensen met een psychische aandoening is steeds meer aandacht. Terecht, want stigma is een fors probleem waar veel mensen last van hebben. Er is al veel kennis opgedaan: uit ervaring, de beroepspraktijk en de wetenschap. Maar deze kennis blijft vaak binnen de grenzen van vak- en werkgebied. Daarom organiseerden we het symposium “De hokjes voorbij” voor iedereen die zich betrokken voelt bij dit onderwerp, of dat nou was vanwege een persoonlijke of professionele achtergrond, of allebei, en vanuit welk vakgebied dan ook. We, dat waren de faculteiten Cultuurwetenschappen en Psychologie van de Open Universiteit, Samen Sterk Zonder Stigma, Kenniscentrum Phrenos en het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie.

800 mensen en 50 sprekers en panelleden ontmoetten elkaar die middag online. Op de website van het symposium kun je een aantal plenaire programma-onderdelen en keynotelezingen van internationale experts terugkijken.

Een van die keynotesprekers, de Britse filosofe Luna Dolezal, nodigde mij vervolgens uit om een bijdrage te schrijven voor de website van haar onderzoeksproject “Shame and Medicine”. Toch leuk dat ik zo nog de kans kreeg om te vertellen uit welke inspiratiebron het symposium was voortgekomen! Deze bijdrage, in het Engels, vind je hier.