Van anoniem naar assertief

Mijn promotieonderzoek “Van anoniem naar assertief” gaat over de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse naastenbeweging: de beweging van naasten van mensen met ernstige mentale problemen, die opkwam in de tweede helft van de 20e eeuw. Naasten zijn in de psychiatrie decennialang op afstand gehouden en zelfs beschouwd als de veroorzakers van bijvoorbeeld schizofrenie en autisme. Met name de “overbeschermende” of juist “kille” moeder was jarenlang een begrip.

Met de kritische tegenbeweging in de psychiatrie van de jaren 60 en 70, ook wel bekend als de “anti-psychiatrie”, kwam ook de cliënten- en naastenbeweging op. Deze protestbeweging werd gesticht en mede opgebouwd door naasten, maar voerde vooral actie in het belang van patiënten en cliënten. Begin jaren 80 ontstond een aparte naastenbeweging die opkwam voor de belangen van naasten zelf, omdat zij steeds verder in het verdomhoekje waren komen te zitten.

Nog steeds zetten organisaties als Ypsilon en Naasten Centraal zich in voor naasten van mensen met mentale problemen. Met mijn onderzoek wil ik de stem van naasten in de 20e-eeuwse geschiedenis van de psychiatrie naar boven halen en laten zien waar hun beweging in geworteld is. Ik hoop hier in 2024 op te promoveren.